Berita dari Anfield

Catatan Steward Sambilan

Jurgen Klopp bercakap tentang perubahan posisi Trent Alexander-Arnold ketika menentang Arsenal

2 min read

Jurgen Klopp bercakap kepada media kelab Liverpool selepas keputusan seri 2-2 dengan Arsenal di Anfield malam tadi.

Trent Alexander-Arnold agak cemerlang semasa permainan, dengan skil ole Zinchenko di sayap kanan diikuti dengan hantaran lintang yang hebat assist gol tandukan Roberto Firmino untuk menjadikan kedudukan 2-2.

Klopp bercakap mengenai kedudukan Alexander-Arnold dalam permainan. Bek sayap itu seolah-olah bermain posisi tengah dalam perlawanan yang memberikan Liverpool satu pilihan kreatif di tengah padang.

“Ya, tapi ini bukan kali pertama. Kita pernah buat sebelum ini, tapi mungkin sebab tidak begitu jelas, tetapi kami pernah lakukan sebelum ini kami letakkan Trent di sebelah tengah.

Dalam posisi Trent bermain di dalam, seolah-oleh ada dua pemain No.6, begitulah keadaannya. Dia perlu membiasakan dirinya, saya rasa ia adalah satu pertaruhan besar untuk melakukannya dalam perlawanan menentang Arsenal.

Ia membuka peluang yang berbeza untuk kami, jika anda menontonnya kembali, anda akan melihat bahawa selepas kami belajar menggunakannya… Hendo tidak duduk di kawasan wide, kekal di dalam dan kemudian kami boleh menghantar kepada Mo dan Mo mengekalkan penguasaan bola dengan sangat baik hari ini, separuh masa pertama kita tengok dan kita rasa kita boleh pergi lebih jauhd dengan posisi ini.

Jadi saya fikir dia melakukannya dengan baik. Ia bukan kali pertama dan bukan untuk taktikal sementara dan itulah sebabnya saya rasa ok saja dengan cara dia melaksanakan tugasnya.”

Ramai penyokong telah mengemukakan idea bahawa Alexander-Arnold perlu bermain di bahagian tengah secara kekal. Nampaknya Klopp telah menemui penyelesaian yang membolehkan pemain nombor 66 Liverpool itu kekal di bek kanan tetapi menduduki lebih banyak kawasan tengah tatkala Liverpool menguasai bola untuk memaksimumkan kebolehan kreativiti Alexander-Arnold.

About Author

2 thoughts on “Jurgen Klopp bercakap tentang perubahan posisi Trent Alexander-Arnold ketika menentang Arsenal

  1. 2nd half nmpk dia byk dok tgh.. ad skli dia shoot last mnt.. blh dh ltk dia DM,Rb cr len..xpon. pkai dlu gomez

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.