Berita dari Anfield

Catatan Steward Sambilan

Matlamat Anfield TERBAIK Sami Hyypia | Kemasan Finland, Set-piece, Gol Eropah yang besar

1 min readMatlamat Anfield terbaik Sami Hyypia ialah menjadi pemain pertahanan yang tangkas untuk padang rumput legenda Liverpool dan membantu pasukan meraih kejayaan. Hyypia adalah pemain belakang legenda Finland yang telah menyertai skuad Liverpool selama 10 tahun di antara tahun 1999 dan 2009.

Hyypia telah menjadi pemain penting bagi Liverpool dalam melayan serangan lawan dan memastikan pasukan kekal kukuh dari belakang. Salah satu kemahirannya yang ketara ialah kebolehannya dalam set-piece, terutama pada sepakan penjuru, di mana ia sering menjadi ancaman besar di ruang kotak lawan. Gol kecil dan besar sering datang daripada Hyypia yang turut memenangi anugerah Pemain Terbaik Liverpool pada tahun 2002 dan 2004.

Salah satu momen terbesar dalam kerjayanya di Anfield adalah ketika Hyypia membantu pasukan Liverpool menjuarai Liga Juara-Juara Eropah pada tahun 2005. Ia turut berperanan dalam membantu pasukan memenangi Piala UEFA pada tahun 2001 dan 3 Piala Liga England.

Hyypia juga dikagumi oleh penyokong Liverpool kerana sikap profesionalnya, dedikasinya terhadap pasukan dan aspek-etika yang sempurna di dalam dan luar padang. Matlamat terbaiknya di Anfield adalah menjadi pemain yang dapat memberikan prestasi terbaiknya di setiap perlawanan dan menjadi legenda di dalam sejarah kelab Liverpool.

Adalah jelas bahawa Hyypia merupakan salah satu pemain terbaik yang pernah bermain untuk Liverpool dan akan sentiasa diingati dan dikagumi oleh penyokong kelab walaupun beliau telah lama bersara. Kebolehan Hyypia dalam set-piece dan gol Eropah yang besar pasti akan terus menjadi inspirasi dan teladan untuk generasi akan datang.

#BeritaDariAnfield

About Author

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.